SABAR

12:24 AM

Makin kita sabar makin Allah sayang
Jadi sabar menanti pasti akan Allah bagi yang terbaik

Sabar dalam ujian pasti Allah bagi hadiah atau hikmah yang sendiri tak terjangka
Bila sedar rasa macam Allahu betapa besarnya kasih sayang Allah kat kita.
Allah selalu beri kejutan yang kita sendiri tak sedar itu adalah doa doa kita yang Allah jawab dalam bentuk bentuk di luar jangkauan fikiran

Betul orang cakap dalam setiap urusan kita bila kita letakkan pengharapan bila kita serahkan dekat Allah urusan kita
Kita tak akan rasa kecewa, gelisah atau gundah,
sebab kita tahu kita dah sandarkan harapan tu kepada pencipta kita sendiri berbeza sangat bila kita letakkan harapan pada manusia

Bergantung harap pada manusia selalu dikecewakan selalu risau, tak tenteram atau susah hati. (Betul. Seperti kita letakkan hati dan harapan pada orang itu tapi orang itu tak seperti yang kita harapkan. Jadi kita akan kecewa. Tapi bila kita serahkan urusan hati ni kepada Allah bila dia kecewakan kita pun kita akan redha and anggap dia hanya Allah datangkan sebagai ujian mungkin. Kita akan cepat2 positif dengan keadaan.)

Walau perkataan sabar itu sering muncul bila sedang dilanda ujian. Aku percaya sabar itu ada special position. Kalau tidak kenapa diulang ulang disuruh suruh kita sabar?Mana mungkin disuruh sabar saja saja kan.




You Might Also Like

0 comments